Fra Amerika til Europa

Christoffer Columbus opdagede Amerika i 1492, men det var først på hans fjerde sørejse i 1502, at han blev præsenteret for kakao. Det skete på øen Guanaja, der var et livligt handelscentrum, og hvor kakaobønner blev brugt som valuta. Columbus beskrev dem senere som "en slags mandel”, da han fortalte den spanske kongefamilie om sine oplevelser.

 

Kakaoens kommercielle potentiale blev først realiseret, da Hernan Cortés rejste til Amerika i 1519. Hans skib landede i Tenochtitlan, hvor han mødte aztekerkongen, Montezuma.
Ifølge legenden troede Montezuma fejlagtigt, at Cortés var guden Quetzalhuatl, der var vendt tilbage.

Cortés blev inviteret til en religiøs festival, hvori der indgik store mængder kakao, og Cortés bemærkede, at Montezuma indtog op til 50 kopper om dagen. Cortés udfordrede til sidst Montezuma til kamp og vandt, og som belønning blev han udnævnt til Spaniens første guvernør i Den Nye Verden i 1521. Cortés plantede kakaotræer over hele Caribien og præsenterede den spanske konge for kakaoens vidunderlige egenskaber i 1528.

 

 

Fra guder til konger

Sydamerikas ‘gudeføde’ blev også en overklassedrik i Europa. Spanierne havde monopol på kakaomarkedet i næsten 100 år og udviklede en kakaoopskrift, der var bedre egnet til den europæiske gane.

 

Men monopolet varede ikke ved, for i 1606 arrangerede den italienske opdagelsesrejsende Francesco Carletti de første direkte leverancer fra El Salvador til Italien. De daværende magthavere i Italien, der stod for denne handel, var ekstremt hårde ved de indfødte i Den Nye Verden. 

 

I 1615 landede kakaoen i Frankrig. Det blev medbragt af den spansk/østrigske prinsesse Anna. Hun blev gift med Louis XIII i et arrangeret ægteskab − begge var kun 14 år.

 

Kakaoens popularitet spredte sig over hele kontinentet, og spanierne udnyttede hensynsløst deres kolonier for at holde trit med den stærkt stigende efterspørgsel. Dengang var Criollo en af de fineste og mest udbredte kakaosorter, men i dag trues sorten af overhøstning. Lokalbefolkningen led under spaniernes herredømme – både på grund af mishandlingen, men også på grund af hidtil ukendte sygdomme. 

 

Med tiden opdagede man andre områder, og nye sorter kom på markedet, bl.a. Arriba (“fjerne områder”) fra Ecuador. Portugiserne fik deres Forasteros (“fremmede”) kakaobønner fra Amazonas.

 

Fra konger til det bedre borgerskab

Kakaoen fortsatte sit indtog i flere lande i løbet af det 17. århundrede. Hollænderne pressede spanierne på deres positioner i Caribien i bedste piratstil, og englænderne erobrede Jamaica fra Spanien i 1655 for at sikre sig en fast forsyningskilde. Kaffe, te og kakao kom ca. samtidigt til de britiske øer, og det betød en opblomstring af kaffehuse, som det bedre borgerskab frekventerede.

 

Kakaoen kom ikke til Danmark før det 18. århundrede, og i mange år var det en apotekervare. Faktisk var stifterne af chokoladevirksomhederne Toms, Trojel og Meyer apotekere.

 

 


You can never be too generous
Find us on Find us on facebook