Fra drik til spisechokolade

I gamle dage var det at lave en kop varm chokolade en temmelig kompliceret affære. Det krævede specielt udstyr, som fx en chocolatière og et molinillo (piskeris). For at gøre produktet lettere tilgængeligt og nemmere at producere, måtte man fjerne noget kakaosmørret. 

 

I 1828 opfandt hollænderen Coenraad Van Houten en metode til at presse fedtet fra de ristede kakaobønner, så man kunne fremstille kakaopulver. (Kakaosmørret udgør 55 % af kakaobønnen). Det populære produkt blev snart kendt som hollandsk kakao og blev grundlaget for spisechokolade.

 
 

Den første plade chokolade blev til i Bristol i England i 1847 og blev fremstillet af Joseph Fry den Yngre. Peter Daniel fra Nestlé i Schweiz gik et skridt videre og tilsatte mælkepulver til chokoladen og skabte dermed den første mælkechokolade i 1875. 
 

 

I 1879 forædlede Rudolphe Lindt produktet yderligere, da han opfandt en metode til luftning af chokoladen i en såkaldt ’conche’ (conche betyder skal). Denne proces fjerner bitterstoffer uden at hæmme den ønskværdige del af smagen – meget i stil med dekantering af vin. 


 

Opfindelsen af spisechokolade førte til en kæmpe efterspørgsel på kakaobønner, og dyrkningen spredte sig til nye områder, bl.a. Afrika. I dag står Ghana og Elfenbenskysten for næsten halvdelen af produktionen af kakaobønner til det globale marked.

 

Fra kvantitet til kvalitet 


I anden halvdel af det 19. århundrede etablerede en række chokoladeproducenter sig, og de fokuserede ikke på kvantitet, men på at fremstille produkter af højeste kvalitet. Blandt dem var Anthon Berg, der startede i 1884, og Galle & Jessen, der startede i 1872.

 

Men de to verdenskrige satte en stopper for denne nye chokoladefremstilling. Det var svært at få fat i råvarer, og det varede ved helt op til 1950’erne. Men fra 1960’erne begyndte tingene igen at se lysere ud. 

 

Engang havde chokolade været noget, man nød ved særlige lejligheder, men nu var det blevet et hverdagsprodukt.

 


You can never be too generous
Find us on Find us on facebook