Den mesoamerikanske periode

Oprindeligt fandtes kakao kun i Central- og Sydamerika i et område, der dengang var kendt som Mesoamerika. Området dækker over det nuværende Mexico, Guatemala, Belize, El Salvador, Honduras og Nicaragua.

 

Olmekerne (1500-400 f.Kr.) var det første folk, der befolkede området og højst sandsynligt også de første til at bruge kakao i deres madlavning. Man ved desværre ikke ret meget om olmekernes levevis, selvom man har gjort en del arkæologiske fund − bl.a. har man fundet en slags hieroglyffer, som de brugte. Ved at analysere hieroglyfferne og det sprog, der bliver talt af en lille gruppe af deres efterkommere, Mixe-Zoquean-stammen, har sprogforskere fundet ud af, at olmekerne højst sandsynligt kaldte kakao for ‘kakawa’. Kakaoen blev brugt i madlavningen sammen med andre lokale fødevarer som fx majs, chili og bønner. 

 

Mayaerne kaldte kakao for ’kakaw’.

Kakao var hovedsagligt forbeholdt overklassen og var en luksusfødevare, som mayaerne brugte ved særlige lejligheder som fx fester og festivaler. Kakaoen fungerede også som deres valuta. Dengang voksede pengene bogstaveligt talt på træerne! Kakaoen blev malet i en metate (en stenmorter, se foto) sammen med andre basisfødevarer. Hvis det skulle være ekstra fint, blev der kun tilsat krydderier, fx er ’ikal’ kakao med chili. 

 

En af grundene til, at vi ved så meget om mayaerne, er, at de skriftkloge Quiche-mayaer i al hemmelighed genskrev og skjulte hieroglyfdokumenter, da spanierne indtog landet. Et af disse dokumenter, Popol Vuh, beskriver deres tro og hele deres religiøse struktur og nævner bl.a. vigtige guder som Ek Chuah, handels- og kakaoguden.

 

Kakao og toltekerne

Toltekerne herskede i Mesoamerika fra omkring 900 e.Kr. og grundlagde deres imperium på resterne af den mayanske civilisation. De havde også en forkærlighed for kakao. De troede på, at træet var en gave fra deres gud, Quetzalcoatl (den fjerklædte slangegud). Quetzalcoatl var blevet forvist af de andre guder, men havde givet mennesket træet som gave, da han lovede dem, at han ville vende tilbage. 
 

 


You can never be too generous
Find us on Find us on facebook