Navnet "chokolade" - hvor kommer det fra?

Ordet ’chokolade’ findes på mange forskellige sprog – ofte kun med en let variation. 

 

Ordet blev bragt til Europa af spanierne, der havde hørt, når de havde handlet med aztekerne og mayaerne. Aztekerne talte et sprog, der hed Nahuatl, og på dette sprog blev drikken kaldt cacahuatl − eller ’kakaovand’.

 

En række kilder antyder, at ordet ‘xoco-atl’, der betyder ’bittert eller skummende vand’, var den oprindelige kilde til ordet ‘chokolade’. Andre, deriblandt Miguel Leon-Portilla, der er ekspert i Nahuatl-sproget, mener, at det stammer fra ordet ’chocol-atl’, der er en kombination af Yucatan-mayaernes ord ‘chocol’ (varmt) og aztekernes ord ‘atl’ (vand). Af andre mulige oprindelseskilder kan bl.a. nævnes Quiche-mayaernes ord ‘chokola’j’ (drikkechokolade) eller det forældede mayanske ord for chokolade, ’chacau haa’ (varmt vand).

 

Chokoladefremstilling

Hos Anthon Berg er alle vores chokoladeopskrifter blevet udviklet helt fra bunden. Hos os er chokoladefremstilling halv kunst og halv videnskab, og i denne proces fokuserer vi på fire hovedfaktorer i udviklingen af nye smagsvarianter. 

 

1) Ristningsgraden 

Når kakaobønnerne er rensede (afskallede), kaldes de nibs. Ristningen af nibsene er afgørende for, hvordan den enkelte chokolade kommer til at smage. Ristningsgraden vælges efter, hvad der er mest velegnet til den enkelte type kakaobønne. 

 

2) Balance

De ristede bønner formales til kakaomasse. Kakaomasse er meget sur og bitter, og derfor er forholdet mellem sukker og kakaomasse afgørende for, hvordan den enkelte chokolade kommer til at smage.

 

3) Conchering

Tørrede kakaobønner har et naturligt højt indhold af eddikesyre. Chokoladeconchering kan sammenlignes med iltning af vin. Concheringsprocessen reducerer kakaoens skarpe, syrlige smag, så man i stedet opnår den bløde, runde smag, som chokolade er så kendt for. Det er ikke concheringstiden, der påvirker den endelige chokoladesmag, men snarere syrebalancen.

 

4) Den færdige chokolade 

Når chokoladen er concheret, tilsættes kakaosmørret. Slutprocessen kaldes temperering, og det indebærer nedkøling af chokoladen, før den genopvarmes. Under denne proces størkner kakaosmørret i en optimal krystalstruktur, der giver chokoladen en flot blank overflade og den lækre sprødhed. Når chokoladen er størknet, er den klar til at spises.

 

 


You can never be too generous
Find us on Find us on facebook